Önlisans ve ortaöğretim tercih rehberi: KPSS puan türleri ve atamalar

Memur Özlük Forum · KPSS Önlisans ve Lise Mezunları
Konu: https://forum.memurozluk.com/konu/onlisans-ve-ortaogretim-tercih-rehberi-kpss-puan-turleri-ve-atamalar-222/
Yazdırma: 04.09.2026 09:11
admin · 06.08.2026 09:13 #1
Türkiye'de memuriyet kapısını aralamak isteyen milyonlarca lise (ortaöğretim) ve iki yıllık üniversite (önlisans) mezunu için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), hayatlarının en kritik dönüm noktalarından biridir. Lisans mezunlarının yoğun rekabetinden bağımsız olarak, ÖSYM tarafından iki yılda bir düzenlenen bu sınavlar, kendi iç dinamikleri, özel nitelik kodları ve kurumsal alım (mülakat) stratejileriyle bambaşka bir atama evreni yaratır. 2026 yılı merkezi yerleştirme takvimi ve kurumların açıktan atama ilanları doğrultusunda; sağlık teknikerlerinden zabıt katiplerine, infaz koruma memurlarından şoför ve hizmetli kadrolarına kadar on binlerce personel bu puan türleriyle devlete yerleşmektedir. Ancak, çok yüksek bir P93 veya P94 puanı almak tek başına atanma garantisi sağlamaz; adayın 3001 (Herhangi bir önlisans mezunu olmak) veya 2001 (Herhangi bir lise mezunu olmak) gibi kodların yığılma risklerini bilmesi ve sertifikasyon (bilgisayar, ehliyet, güvenlik) süreçlerini sınav öncesinde tamamlamış olması hayati önem taşır. Bu rehberde, lise ve önlisans mezunları için KPSS puan türlerinin yapısını, merkezi ve kurumsal atamalar arasındaki farkları, stratejik tercih yöntemlerini ve memuriyetteki başlangıç maaşlarını en ince ayrıntısına kadar inceleyeceğiz.

KPSSP93 (Önlisans) ve KPSSP94 (Ortaöğretim) puan türleri
Önlisans ve lise mezunlarının kamu kurumlarına yerleşebilmesi için ÖSYM tarafından her çift yılda bir (2024, 2026, 2028...) düzenlenen bağımsız KPSS oturumları vardır.

KPSSP94 Puanı: Sadece lise, meslek lisesi veya dengi okul mezunlarının girdiği (veya sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabileceği) ortaöğretim oturumuyla hesaplanır. 60 Genel Yetenek ve 60 Genel Kültür (Toplam 120) sorusundan oluşur.

KPSSP93 Puanı: 2 yıllık Meslek Yüksekokulu (MYO) mezunlarının girdiği önlisans oturumuyla hesaplanır. Soru sayıları aynıdır ancak bilgi seviyesi ve zorluk derecesi lise sınavına göre bir miktar daha analitiktir.

Her iki sınavdan alınan puanların geçerlilik süresi, bir sonraki aynı düzeydeki KPSS sonucunun açıklandığı tarihe kadar (2 yıl) devam eder. Eğer bir aday KPSS Ortaöğretim sınavına girdikten sonra (örneğin 1 yıl sonra) önlisans diploması alırsa, lise KPSS puanıyla atama yapıp yapamayacağı (üst öğrenim kuralı) büyük önem taşır; kural gereği sınava girilen andaki veya başvurulan andaki en üst mezuniyet esastır.

Merkezi atama kontenjanları ve 2001/3001 nitelik kodları
ÖSYM tarafından yayımlanan KPSS Merkezi Tercih Kılavuzlarında (mülakatsız, doğrudan puan üstünlüğüyle atama), her kadro için özel şartları belirten "Nitelik Kodları" bulunur. Bu kodlar atamanın şifresidir.

2001 Nitelik Kodu: "Herhangi bir ortaöğretim (lise) mezunu olmak" şartıdır. Lise ayrımı yapmaz (Düz, İmam Hatip, Meslek lisesi fark etmez). Tüm lise mezunları başvurabildiği için rekabet devasadır ve puanlar genellikle 90'ın altına düşmez. Bu kodla genellikle "Hizmetli", "Şoför" (özel ehliyet koduyla birlikte) veya "Kaloriferci" kadroları açılır.

3001 Nitelik Kodu: "Herhangi bir önlisans programından mezun olmak" şartıdır. Yine rekabetin en üst düzeyde olduğu, puanların 85-90 bandında gezdiği kodlardır. Bu kodla genellikle "Memur", "VHKİ", "Bilgisayar İşletmeni", "Ambar Memuru" ve "Veznedar" kadrolarına alım yapılır. Adayların puanları düşükse (75-80 arası), 2001/3001 gibi genel kodlar yerine doğrudan kendi meslek diplomalarını (Örn: Tıbbi Sekreterlik, Adalet MYO, Elektrik Teknisyenliği) arayan özel nitelik kodlu kadroları beklemeleri ve mülakatlı alımlara yönelmeleri tek çaredir.

En çok alım yapılan kadrolar: Adalet, Sağlık ve İçişleri
Önlisans ve lise mezunlarının devlette en çok istihdam edildiği alanlar, merkezi atamadan (ÖSYM) ziyade bakanlıkların kendi açtığı "Açıktan Atama (Mülakatlı/Sözleşmeli)" ilanlarıdır.

Adalet Bakanlığı: Zabıt Katipliği, Mübaşirlik, İnfaz ve Koruma Memurluğu (İKM). Bu alımlar için lise veya önlisans mezunlarının P94/P93 puanından en az 70 barajını geçmesi gerekir. Katiplik için klavye sınavı, İKM için boy/kilo ve spor mülakatı yapılır.

Sağlık Bakanlığı: Hemşire (lise/önlisans), İlk ve Acil Yardım (Paramedik), Tıbbi Sekreter, Röntgen ve Laboratuvar Teknikerleri/Teknisyenleri. Sağlık atamaları genellikle mülakatsız, KPSS puanıyla doğrudan ÖSYM üzerinden yapılır.

İçişleri Bakanlığı: 112 Acil Çağrı Merkezi personeli (Özel MYO bölümü şartıyla), büro personeli ve Çarşı ve Mahalle Bekçisi (lise ve önlisans kontenjanlarıyla, EGM bünyesinde).

Düz memuriyet maaşları, tekniker/teknisyen farkı
Ortaöğretim ve önlisans mezunlarının göreve başlarken aldıkları maaşlar, eğitim seviyelerine ve atandıkları sınıfın niteliğine göre şekillenir.

Lise mezunu bir Memur göreve 13. derecenin 1. kademesinden (13/1), Önlisans mezunu ise 10. derecenin 2. kademesinden (10/2) başlar. Bu derece farkı, taban maaşa ve özel hizmet tazminatına doğrudan (küçük de olsa) artış olarak yansır.

Eğer lise mezunu aday "Teknisyen" (Meslek lisesi mezunu) kadrosuna atanırsa; önlisans mezunu aday "Tekniker" (Meslek Yüksekokulu mezunu) kadrosuna atanırsa, her ikisi de Teknik Hizmetler Sınıfında (THS) yer alır. THS'nin özel hizmet tazminatları ve arazi yollukları, Genel İdare Hizmetleri (GİH) memurlarına göre çok daha yüksek olduğu için maaşlarında ciddi bir artış yaşanır. Bu unvan farklılıklarının aylık bordronuza yansımasını kümülatif olarak görmek, vergi dilimi kayıplarını hesaplamak için memur maaşı hesaplama robotu kullanarak kendi derece ve sınıfınıza özel (GİH veya THS) bir simülasyon oluşturabilirsiniz.

Atama evrakları, özel güvenlik ve sertifikasyon şartları
Ortaöğretim ve önlisans mezunlarının tercih yaparken yaptıkları en büyük hata, "atanayım da belgeleri sonra hallederim" düşüncesidir. ÖSYM veya kurum kılavuzlarında istenen belgelere, "Tercihlerin son başvuru tarihi itibarıyla" sahip olunması zorunludur.

6225 Nitelik Kodu (Bilgisayar Sertifikası): Bir VHKİ veya Bilgisayar İşletmeni kadrosu 6225 kodu istiyorsa, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı bilgisayar işletmeni sertifikanızın hazır olması veya transkriptinizde (lise/üniversite) bilgisayar dersi almış olduğunuzun yazması gerekir.

Koruma ve Güvenlik Görevlisi: Kurumların (üniversiteler, KİT'ler) açtığı lise/önlisans güvenlik görevlisi kadroları için mutlaka boy/kilo şartının yanı sıra "Silahlı/Silahsız Özel Güvenlik Kimlik Kartına (ÖGG)" son başvuru günü itibarıyla sahip olmanız şarttır. Atandıktan sonra alınan belgeler kurumu bağlamaz ve atamanız anında iptal edilir. Atama süreci sonuçlanana kadar özel sektördeki mevcut işinden ayrılacak olan personelin (örneğin bir taşeron işçi) haklı fesih durumlarında ihbar sürelerini ve geçmiş yasal alacaklarını tespit etmesi adına kıdem tazminatı hesaplama aracı kullanması, sivil işvereniyle olan ilişiğini sorunsuz kesmesini sağlar. Kuruma yeni atanan adayın, işbaşı yaptıktan sonra eksik yevmiyelerinin hesaplandığı ay ortası ilk maaş döngüsü için de kıst maaş hesaplama aracı (mutemetlik takibi) oldukça işlevseldir.

Sık sorulan sorular (SSS)
Soru 1: Ön lisans mezunuyum, lise (ortaöğretim) KPSS sınavına girebilir miyim? Cevap: Hayır. ÖSYM'nin "Üst Öğrenim Kuralı" gereği, bir aday en üst mezun olduğu (veya sınav geçerlilik süresi içinde mezun olabileceği) eğitim düzeyinden sınava girmek zorundadır. Önlisans diploması olan biri ortaöğretim sınavına giremez, girip atansa dahi tespiti halinde memuriyeti iptal edilir.

Soru 2: KPSS P93 (Önlisans) puanıyla Polis (POMEM) olunabilir mi? Cevap: Evet. Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM), önlisans mezunları için genellikle P93 puan türünden en az 65 baraj puanı isteyerek her yıl düzenli polis alımı yapmaktadır.

Soru 3: Zabıt katipliği alımlarında sertifika şartı var mı? Cevap: Adalet Bakanlığı ilanlarında; adalet MYO, adalet meslek lisesi, bilgisayar vb. bölümlerden mezun olanlardan sertifika istenmez. Ancak düz lise veya işletme/maliye gibi önlisans mezunlarının daktilo veya bilgisayar sertifikası (MEB onaylı) sunması zorunludur.

Soru 4: Şoför kadrolarına tercih yaparken hangi kodlara dikkat etmeliyim? Cevap: Şoför alımlarında (2001 veya 3001 koduna ek olarak) mutlaka istenilen Ehliyet Sınıfı Kodu (Örn: 6511 - B sınıfı sürücü belgesi, E sınıfı sürücü belgesi, SRC belgeleri) yer alır. Ehliyetiniz istenen kodu karşılamıyorsa puanınız yüksek olsa da tercih yapmamalısınız.

Soru 5: Lise mezunu olarak Hizmetli (YHS) kadrosuna atanırsam masa başı iş yapabilir miyim? Cevap: Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) kadrosunun yasal görevi temizlik, evrak dağıtımı, ısıtma gibi işlerdir. Fiiliyatta amir inisiyatifiyle (personel eksikliğinden) masa başı büro işi yaptırılabilse de, yasal statünüz ve özel hizmet tazminatınız hizmetli kadrosu üzerinden yatmaya devam eder.

Soru 6: KİT'lerde (TCDD, DHMİ) lise ve önlisans alımı var mıdır? Cevap: Evet, KİT'ler (399 KHK statüsünde) merkezi atamayla teknisyen (lise), tekniker, makinist, tren teşkil memuru (önlisans) ve ARFF memuru (itfaiyeci) gibi çok sayıda kontenjan açmaktadır ve maaşları düz bakanlık memurlarına göre oldukça yüksektir.

: Önlisans ve ortaöğretim KPSS süreci; milyonlarca adayın katıldığı bir genel kültür-yetenek testinden ibaret değil, aynı zamanda 2001/3001 nitelik kodlarının acımasız rekabetini yönetme sanatıdır. Puanı 85 ve altında kalan adayların, doğrudan mesleki diplomalarına uygun kadroları beklemesi veya sertifikasyon süreçlerini (bilgisayar, ehliyet, özel güvenlik) hızla tamamlayarak mülakatlı alımlarda şansını artırması en akılcı istihdam stratejisi olacaktır.